Objectives Questions For Ssc Cgl

profile
Naina Sharma
Mar 07, 2020   •  0 views
  1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.

 COPIOUS

a. VAST

b. IDENTICAL

c. PLENTIFUL

d. MESSY

Ans: Plentiful

Explanation: Copious means large in quantity or number which is similar to plentiful.

 

  1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.

  2. EXTRANEOUS

a. UNUSUAL

b. DISPIRITED

c. RELEVANT

d. INTRUSIVE

Ans: Relevant

Explanation: Extraneous means not belonging to a thing that is opposite of relevant.

 3. Four words are given, out of which only one word is spelled correctly. Choose the correctly spelled word.

 a. discrepancy

b. discrepancy

c. discrepancy

d. discrepancy

Ans: Discrepancy

 SSC 2020

 4. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

 The Statesman has(A)/the larger circulation of any (B)/English dailies.(C)/No Error(D)

a. A

b. B

c. C

d. D

Ans: (B)

Explanation: The correct form of an adjective to be used is “largest” since the comparison is among all the newspapers. “Larger” is used when two entities are compared.

 5. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

 A period of six years (A)/ have elapsed (B)/ since I last saw her. (C)/No Error(D)

a. A

b. B

c. C

d. D

Ans: (B)

Explanation:“A period of six years had elapsed since I last saw her” is the correct statement.

 6. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

 For several years now(A)/my newspaper agent has been spelling(B)/my name incorrectly. (C)/No Error(D)

a. A

b. B

c. C

d. D

Ans: (D)

Explanation: The statement does not have any errors.

 7. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

 One of the reasons the impressionists caused such a scandal was __________ their colors were too bright.

a. because of which

b. due to

c. because

d. of

Ans: because

Explanation: The reason for the cause is given. Therefore, “because” will be used.

 8. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

 She must sometimes __________ to run away.

a. has wanted

b. have wanted

c. having want

d. has to want

Ans: have wanted

Explanation: “have” is always used after “must”. Therefore, “have wanted” is the right answer.

 9. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

 The bank decided to ___________ them the money as they were reliable clients.

a. let

b. lend

c. borrow

d. lease

Ans: lend

Explanation: “lend” is the correct term to be used for banks giving money to its clients.

 10. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Smooth ruffled feathers.

 a. Comb untidy hair

b. Make people feel less offended

c. Tousle someone's hair

d. Stroke a pet animal

Ans: Make people feel less offended

Explanation: “Smooth ruffled feathers” means to calm someone who is offended or upset. So, Option (B) is the correct answer.

 11. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Assume airs

 a. Take tight

b. Remain calm

c. Act innocent

d. Pretend superiority

Ans: Pretend superiority

Explanation: “Assume airs” is when someone is pretending to be superior.

 12. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Play truant

a. Play a tyrant

b. Stay away from duty

c. Be responsible

d. Be alert

Ans:Stay away from duty

Explanation: “Play truant” means when someone stays away from duty without explanation.

 13. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who studies the working of the human mind.

 a. Anthropologist

b. Psychologist

c. Neurologist

d. Ethnologist

Ans: Psychologist

Explanation: Psychologist is someone who studies the human mind and behavior.

 14. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

The place given to soldiers to live in

 a. Barracks

b. Trench

c. Garaged. Quay

Ans: Barracks

Explanation: Barracks is a building or a group of buildings used to house soldiers.

 15. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person of South African Dutch descent

 a. Boar

b. Boer

c. Boor

d. Bore

Ans: Boer

Explanation: Boer is the Dutch and Afrikaans noun for “farmer”.

 16. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

She took the cycle which he bought yesterday.

 a. that he bought yesterday.

b. that he had bought yesterday

c. that he has bought yesterday

d. No Improvement

Ans: that he had bought yesterday

Explanation: Since the first part of the sentence is in the past tense, the second half of the sentence should be in the past perfect tense. Therefore, the correct answer is “that he had bought yesterday”.

 17. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

I must say to a feeling of uneasiness.

 a. confess

b. connive

c. utter

d. No Improvement

Ans: confess

Explanation: “Confess” is used when someone admits or declares something. Here, the person is declaring the feeling of uneasiness.

 18. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The police booked a case against the taxi driver for the wrong parking.

 a. restricted

b. wrote

c. filed

d. No Improvement

Ans: filed

Explanation: A case is always “filed” whereas “booked” is used for a person.

 19. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

One of our students originates from Leh.

 a. comes

b. origins

c. belongs

d. No Improvement

Ans: comes

Explanation: “Originates” is used when something or someone is still connected to the place of origin.

 20. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Scarcely had he left the place when his friend came.

a. He had scarcely left

b. He had left scarcely

c. He scarcely had left

d. No Improvement

Ans: No improvement

Explanation: The sentence needs no improvement.

 A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

He waited a moment in surprise, wondering why she did not come nearer, and then, maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream, he fell outwards and downwards into space. His mother had soared upwards. As he passed beneath her, he heard the swish of her wings. Then a monstrous terror seized him and his heart stood still. He could hear nothing. But it only lasted a moment. The next moment, he felt his wings spread outwards. The wind rushed against his breast feathers, then under his stomach and against his wings. He could feel the tips of his wings cutting through the air. He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards.

He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy. Then, he flapped his wings once and he soared upwards. he uttered a joyous scream and flapped them again. He soared higher. He raised his breast and banked against the wind. His mother swooped past him, her wings making a loud noise. He answered her with another scream.

 21. The young seagull dived at the fish

a. maddened by anger

b. maddened by want

c. out of spite

d. out of loneliness

Ans: maddened by want

Explanation: The young seagull was hungry. Therefore, he dived at the fish maddened by want (hunger). The supporting statement can be found in the passage line “maddened by hunger, he dived at the fish”.

 22. His heart stood still because he was seized by ______

a. a monstrous fury

b. courage

c. a monstrous terror

d. joy

Ans: a monstrous terror

Explanation: The answer is given in the passage line “Then a monstrous terror seized him”.

 23. He was not falling headlong but

a. he was afraid

b. he was soaring downwards and outwards

c. his stomach was full

d. he was joining his father

Ans: he was soaring downwards and upwards

Explanation: The answer is given in the passage line “He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards”.

 24. The seagull just felt dizzy

a. and was filled with fear

b. and was no longer afraid

c. and did not flap his wings anymore

d. and dived lower

Ans: and was no longer afraid

Explanation: The answer is given in the passage line “He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy”.

Syllabus Of SSC CGL

 25. What did the young seagull do when his mother swooped past him?

a. Let out a joyous scream

b. Screamed at her in anger

c. Made a loud noise

d. Flapped anxiously

Ans: Let out a joyous scream

Explanation: The answer is given in the passage line “He uttered a joyous scream and flapped them again. He soared higher. He raised his breast and banked against the wind. His mother swooped past him”.

 

0



  0